Nieuws

De productie; Elke dag een uitdaging

Werken in de productie saai? Integendeel! Bij QolorTech is mijn baan elke dag – of eigenlijk elk uur – anders. En juist die afwisseling maakt het zo leuk.

Het hele productieproces

De variatie begint al bij mijn werktijden. Doordat we in ploegen werken, begin ik de ene week om zes uur ‘s ochtends, de andere week om twee uur ‘s middags. Mijn werkdag begint met het opstarten van de machines en het verdelen van de taken. Gedurende de dag zie ik het hele productieproces van de masterbatches voorbijkomen. De masterbatches die wij leveren, maken wij namelijk in de productie. Daarvoor krijgen we de receptuur door van ons laboratorium. We wegen alle grondstoffen nauwkeurig af. Vervolgens mengen, verwarmen en kneden we de masterbatches en tot slot worden ze in kleine stukjes gehakt… Zo gaan de masterbatches mee naar de klant. Ondertussen houd ik me bezig met de machines afstellen, controleren en schoonmaken. Kortom: ik zorg dat alles netjes blijft en goed verloopt!

Een hele klus

Maar de uitdaging zit ‘m vooral in de eigenschappen van de kleuren. Soms ‘gedraagt’ een kleur zich heel anders dan een andere kleur. Of reageert een grondstof niet zoals we dachten. Dan moeten we snel en adequaat handelen door de machine op een andere wijze in te stellen. Produceren is dus nooit hetzelfde. Het is altijd een hele klus om de boel zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Veiligheid staat hierbij altijd voorop. En dat blijkt: ik kan me niet herinneren dat hier ooit iets ernstigs is gebeurd. Dat willen we graag zo houden!

Van klein naar groot

Zo verveelt mijn baan nooit… zelfs niet na dertig jaar! Omdat ik hier al zo lang werk, heb ik de groei van het bedrijf meegemaakt. Want op mijn eerste werkdag zag QolorTech er nog heel anders uit. Het was destijds een jong bedrijf in de opstartfase van de productie. Met de jaren heb ik het bedrijf – inclusief de productie – zien groeien. En daardoor ben ik persoonlijk ook gegroeid in mijn vakgebied.

Samen hard werken

In al die jaren ben ik een trotse medewerker van QolorTech geworden. Naast de uitdaging in mijn baan vind ik ook de sfeer hier ontzettend leuk. Je zou het bijna familiair kunnen noemen. Dit merk je ook in de ploegen waarin we werken. Natuurlijk hebben we een ploegleider, maar we verrichten alle werkzaamheden samen. Ook het oplossen van problemen. En we werken hard: samen met zo’n dertig collega’s laten we de machines 16 uur per dag draaien. Zo produceren we op een dag zo’n 30 tot 40 ton, terwijl we in een relatief kleine ruimte werken. Dat is geen kattenpis!

In de toekomst zie ik een baan als ploegleider misschien wel zitten. In de productie wil ik altijd blijven; ik ben een echte ‘productieman’. En natuurlijk wel bij QolorTech. Ik wil hier niet meer weg!

Arnold van der Sman

Adding color. Adding sense.

Adding color. Adding sense.