Nieuws

De voordelen van chemische schuimmiddelen

Chemische schuimmiddelen zijn een nieuwe productgroep binnen het additievenpakket van QolorTech. Het bijmengen van chemische schuimmiddelen tijdens de verwerking van kunststof kan veel voordelen hebben. Voor een product, maar ook voor jouw bedrijf en processen. We zetten in dit artikel de belangrijkste voordelen en toepassingen op een rij.

QolorTech had al een breed assortiment schuimmiddelen. Schuimmiddelen zijn stoffen die een bepaalde eigenschap toevoegen aan kunststof, bijvoorbeeld voor de vorm en het gewicht. Deze stoffen meng je met het kunststof tijdens de verwerking.

De voordelen

Chemische schuimmiddelen zijn een aparte categorie binnen de schuimmiddelen. De belangrijkste voordelen van dit type schuimmiddelen zijn:

  • Een verlaging van de soortelijke massa (= massa per volume-eenheid), waardoor het gewicht van het eindproduct lager wordt.
  • Een besparing op grondstoffen die kan oplopen tot wel 25 procent. Niet alleen door de verlaging van de soortelijke massa, maar ook door een betere malvulling en minder productuitval.
  • Verbeterde vloei-eigenschappen die de productconsistentie en kwaliteit ten goede komt.
  • Een grotere stijfheid en daardoor minder krimp van kunststoffen.
  • Een kortere cyclustijd als gevolg van een lagere afkoeltijd. Dit komt door gunstigere thermodynamische procesomstandigheden.

Hoe werkt het?

Chemische schuimmiddelen meng je tijdens de verwerking van kunststoffen bij. Het schuimmiddel ontleedt bij de verwerkingstemperatuur, waardoor er gas ontstaat. Door de hoge druk in de extruder lost dit gas op in de kunststofsmelt. Bij het verlaten van de spuitmond daalt de druk, zodat het gas kan expanderen en er een schuimstructuur ontstaat.

Toepassing

Hoewel chemische schuimmiddelen breed toepasbaar zijn, worden ze vooral gebruikt in polyolefinen en PVC. En daarnaast voor engineering resins als ABS en polycarbonaat. Enkele voor zich spreken voorbeelden zijn:

Zwart, wit en terracotta

Advies op maat

Een advies op maat over deze schuimmiddelen? Neem contact op met uw QolorTech account manager. Of bel met ons algemene nummer: 0578 – 569 666.

Adding color. Adding sense.

Adding color. Adding sense.